Yazar "Erkan, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Eğitim Mutfaklarında Gıda İsrafı Sürecinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma(2024) Demir, Yeliz; Erkan, MehmetAraştırmanın amacı, eğitim mutfaklarındaki gıda israfı sürecini inceleyip bu süreçle ilgili bir model önerisi oluşturmaktadır. Bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme ile eğitim mutfaklarında uygulama dersi veren öğretim elemanları ve eğitmen şeflerden veriler toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda eğitim mutfaklarındaki gıda israfı sürecinin, gıda israfının oluşması ve gıda israfının engellenmesi süreçlerinden etkilendiği anlaşılmıştır. Araştırmada eğitim mutfaklarında gıda israfının oluşma sürecinde, gıda israfının kapsamına, nedenlerine, aktörlerine ve eğitmenlerin gıda israfıyla ilgili duygularına odaklanılmıştır. Eğitim mutfaklarında gıda israfının engellenmesi sürecinde ise öğrencilerin gıda israfını azaltma niyetleri, gıda israfının önlenmesi, eğitmenlerin ve öğrencilerin gıda israfını azaltma davranışları incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda eğitim mutfaklarında gıdayı en çok öğrencilerin israf ettiği ve bu mutfaklarda öğrencilerin gıda israfı azaltma niyeti üzerinde en çok eğitmenlerin etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre katılımcılar, eğitim mutfaklarında gıda israfının önlenmesi için öğrencilerin gıda israfı konusundaki farkındalıklarını arttıracak dersler verilmesini, eğitmenlerin kullanılacak malzemelerle ilgili doğru planlama yapmasını, eğitmenin malzeme kullanım sürecini kontrol etmesini ve öğrencilere mesleki eğitim verilmesi gerekliliğini ifade etmişlerdir.Öğe Mutfak eğitimi alan ve almayan z kuşağı bireyler tarafından Türk mutfağında yenilen yemeklerin bilinme durumunun tespiti: İstanbul örneği(Menekşe Şahin Karadal, 2024) Yirmibeş, Ayşe İrem; Erkan, MehmetYemek, her ülkede ulusal kültürün önemli parçalarından biridir. Küreselleşmeyle birlikte yaşanan gelişmeler ve değişen düşünce yapısı çerçevesinde Z kuşağı bireylerin Türk mutfak kültürü algısının ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, herhangi bir mutfak eğitimi almış olmalarına ya da olmamalarına göre Z kuşağı bireyler tarafından Türk mutfağına ilişkin yemeklerin bilinme düzeylerini araştırmaktır. Araştırmaya yönelik bir anket hazırlanmış ve bu anketi internet üzerinden yanıtlayan 454 kişi bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Katılımcıların yöresel yemeklere ilişkin bilme düzeyleri frekans analizi ile incelendiğinde; genel olarak akıtmaç, bulamaç, kaygana, tutmaç ve oğmaç yemeklerinin bilinmediği, etli ekmek, kısır, kokoreç, kuymak, mantı ve iç pilav gibi yemeklerin ise bilindiği tespit edilmiştir. Yirmi yedi çeşit yemeğin bölgelere göre sınıflandırılması uygun görüldü ve bölgelere göre ayrılan yöresel yemekler esas alınarak Z kuşağı bireyler tarafından bilinme düzeyleri araştırıldı. Bölgelere göre yöresel yemeklerin mutfak alanında eğitim alan ve almayan kişilere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesinde ise Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Alınan sonuçlar farklılaşmayı doğrulamış olup mutfak eğitimi alan kişilerin yöresel yemekleri daha çok bildiğini ortaya koymuştur. Bu makale, TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destek Programı tarafından sağlanan mali destekle gerçekleştirilmiş proje çalışmasının çıktısıdır. Bu kapsamlı destek, çalışmanın başarılı bir şekilde yürütülmesine olanak tanımıştır. TÜBİTAK'a, genç araştırmacıların bilimsel sorgulama ve analiz becerilerini geliştirme fırsatı sunduğu ve bu araştırmanın Türk mutfağına dair genç nesil algıları üzerine değerli bilgiler elde etmemize imkân verdiği için başta sn. TÜBİTAK başkana ve tüm emeği geçenlere derin minnettarlığımızı ifade ederiz.Öğe Turizm ve gelir eşitsizliği ilişkisinde Kuznets eğrisi hipotezinin geçerliliği(Sosyoekonomi Society, 2022) Alili, Orkhan; Özer, Yağmur; Erkan, MehmetGeçtiğimiz yüzyılın sonlarına doğru hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde sosyal refah uygulamalarının azalması, ekonomik büyüme sonucunda ortaya çıkan gelir artışının tüm bireyler arasında adil ve eşit bir şekilde dağıtımı konusunun geri plana itilmesine neden olmuştur. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin toplumsal barışın en büyük tehdit unsuru haline geldiği günümüz dünyasında, ekonomik getiriler açısından, turizmin özellikle istihdam yaratma potansiyeli ve ekonomik büyümeye katkıları yönünden, önemli pozitif etkilere sahip olduğu kabul edilmektedir. Ancak turizmin gelir eşitsizliğine etkileri konusundaki tartışmalar günümüzde de devam etmektedir. Çalışmanın temel amacı, turizm gelirlerinin milli gelire oranının, en yüksek olduğu 50 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede turizm gelirlerindeki değişimin, finansal gelişme ve ticari açıklık kontrol değişkenlerini de dikkate alarak, gelir eşitsizliğine etkilerini, eş-bütünleşme ve Granger nedensellik testleri ile incelemektir. 1995-2018 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak yapılan ekonometrik tahminler, turizm gelirlerinin gelir eşitsizliğine etkisinin uzun dönemde hem gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında, hem de sektörün farklı gelişim evrelerinde değişiklik gösterebileceğini ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde turizm gelirlerinin farklı gruplar arasında daha adil paylaşımı için kamu politikaları ve uygulamalarının önemli olduğuna işaret etmektedir.Öğe Turkey’s convergence analysis of selected OECD countries in the tourism sector(Istanbul University, 2024) Yavuz, Yağmur; Çağlayan, Sevcan; Erkan, MehmetTourism is a crucial source of foreign income for many developed and developing countries and is a sector required for development. Turkey is a competitive country in the tourism sector because of its strategic geopolitical location. Therefore, Turkey has become one of the top destinations for international tourist arrivals and tourism revenues. In this context, international arrivals and tourism revenues are critical to a country’s economic activities and competitiveness. This study tests Turkey’s convergence hypothesis with OECD countries by using tourism revenues and the number of international arrival data. The linearity tests of Harvey and Leybourne (2007) and Harvey et al. (2008), as well as Fourier-Kruse (2019), and a new unit root test developed as an extension of the test, are used. The results demonstrate that the convergence hypothesis is not valid. This result supports the statistics that Turkey has a more competitive advantage in the tourism sector than selected OECD countries and is a top international destination for tourism.