Pınarlı Falakacılar, ÇağlaKaraağaç, Rabia Melda2025-02-092025-02-0920242757-691410.29228/JOHESAM.42https://hdl.handle.net/11501/1988https://doi.org/10.29228/JOHESAM.42https://dergipark.org.tr/tr/pub/johesam/issue/88186/1417125Amaç: Bu araştırma, İstanbul’da bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde yeme farkındalığı düzeylerinin belirlenmesi ve bu bireylerde pandemi sürecinde vücut ağırlığındaki değişikliğin yeme farkındalığı ile ilişkisinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel çalışma türündeki bu araştırmanın örneklemini bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan 18-25 yaş arası kadın ve erkek öğrenci (n=141) oluşturmuştur. Veriler Haziran 2021-Aralık 2021 tarihleri aralığında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak; Sosyodemografik Bilgi Formu ve Yeme Farkındalığı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Google Forms üzerinden online olarak toplanmıştır. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları, karşılaştırma ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla “Güvenilirlik Analizi” yapılmıştır. Bulgular: Bu araştırma, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan 124 kadın ve 17 erkek öğrenci ile yürütülmüştür. Katılımcıların güncel vücut ağırlığı değerleri ile Yeme Farkındalığı Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür (r:-0.276; p<0.01). Katılımcıların güncel beden kütle indeksi değerleri ile Yeme Farkındalığı Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r:-0.221; p<0.01). Sonuç: Pandemi döneminde, yeme farkındalığı arttıkça vücut ağırlığı ve beden kütle indeksinin azaldığı görülmektedir. Vücut ağırlığının korunmasında, yeme farkındalığının etkisi dikkat çekmektedir.Objective: This study aims to determine the levels of mindful eating among students of the Faculty of Health Sciences of a university in Istanbul and to determine the relationship between the change in body weight during the pandemic process and mindful eating in these individuals. Methods: The sample of this cross-sectional study consisted of male and female students (n=141) aged 18-25 years studying at the Faculty of Health Sciences of a university. Data were collected between June 2021 and December 2021. Sociodemographic Information Form and Mindful Eating Scale were used as data collection tools. Data were collected online via Google Forms. Descriptive statistical methods, comparison and correlation analyses were used to evaluate the data. Reliability analysis was performed to test the reliability of the scales. Results: This study was conducted with 124 female and 17 male students studying at the Faculty of Health Sciences. There was a statistically significant negative correlation between the current body weight values of the participants and their Mindful Eating Scale scores (r: – 0.276; p<0.01). It was determined that there was a statistically significant negative correlation between the participants’ current body mass index values and Mindful Eating Scale scores (r:-0.221; p<0.01). Conclusion: During the pandemic period, body weight and body mass index decreased as mindful eating increased. The effect of mindful eating on maintaining body weight is noteworthy.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessCovid 19Yeme FarkındalığıVücut AğırlığıCovid 19Mindful EatingBody WeightSağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinde Covid-19 pandemi sürecinde yeme farkındalığı ve vücut ağırlığı değişiminin incelenmesiExamination of mindful eating and body weight change in students of a foundation university during the Covid-19 pandemicArticle703654