Tarlak, Fatih2024-06-132024-06-1320211304-758210.24323/akademik-gida.9274002-s2.0-85149919380https://doi.org/10.24323/akademik-gida.927400https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1143950https://hdl.handle.net/11501/940The main objective of the present work is to compare the prediction capability of different primary models known as the modified Gompertz, modified logistic and Baranyi models to simulate the effect of temperature on aerobically-stored raw and marinated chicken meat spoilage using one-step modelling approach. For this purpose, total viable count (TVC) growth data were extracted from the published work for aerobically-stored raw and marinated chicken meat. The fitting capability of the global models was compared by taking into account root mean square error (RMSE) and adjusted coefficient of determination (adjusted-R2). Statistical indices, RMSE and adjusted-R2 values were found to be maximum 0.299 and minimum 0.970, respectively for each of the primary models and both of the chicken products. The prediction performance of the global models were evaluated with the rmax values that were independently published for aerobically-stored raw chicken meat, and RMSE values with lower than 5.11 × 10-2 revealed that one-step modelling approach can be reliably employed to predict TVC in aerobically-stored raw chicken meat.Bu çalışmanın temel amacı, depolama sıcaklığının aerobik olarak depolanan çiğ ve marine edilmiş tavuk eti bozulmasına etkisini tek adımlı modelleme yaklaşımı kullanarak simüle etmek için modifiye Gompertz, modifiye lojistik ve Baranyi modelleri olarak bilinen farklı birincil modellerin tahmin kabiliyetini karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, toplam canlı popülasyonu (TVC) çoğalma verileri, aerobik olarak depolanmış çiğ ve marine edilmiş tavuk eti için yayımlanmış çalışmadan elde edilmiştir. Global modellerin uydurma kabiliyeti, kök ortalama kare hatası (RMSE) ve düzeltilmiş belirleme katsayısı (düzeltilmiş-R 2 ) dikkate alınarak karşılaştırıldı. İstatistiksel indeksler, RMSE ve düzeltilmiş-R 2 değerleri, birincil modellerin her biri ve her iki tavuk ürünü için sırasıyla maksimum 0.299 ve minimum 0.970 olarak bulundu. Global modellerin tahmin performansı, aerobik olarak depolanan çiğ tavuk eti için farklı çalışmadan elde edilen rmax değerleri ile değerlendirildi ve 5.11 × 10-2 'den küçük RMSE değerleri, aerobik olarak depolanan çiğ tavuk etindeki toplam canlı popülasyonunu tahmin etmek için tek adımlı modelleme yaklaşımının güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koydu.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessGlobal ModelMicrobiological QualityGrowth KineticChicken Meat SpoilagePredictive MicrobiologyGlobal ModelMikrobiyolojik KaliteÇoğalma KinetiğiTavuk Eti BozulmasıTahminsel MikrobiyolojiComparison of prediction capability of primary models for detection of chicken meat spoilageTavuk eti bozulmasının tespiti için birincil modellerin tahmin kabiliyetinin karşılaştırılmasıArticle91Q41114395019