Budak, GözdeTezcan, Erdem2025-02-092025-02-0920192651-52022791-6847https://hdl.handle.net/11501/1687https://dergipark.org.tr/tr/pub/jhss/issue/57624/818538Gıda endüstrisinde kullanılan iki tip tatlandırıcı mevcuttur bunlar bitki kaynaklı doğal tatlandırıcılar ve sentetik tatlandırıcılardır. Doğal tatlandırıcı maddeler, sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmadıkları için sentetik tatlandırıcı maddelere göre daha çok tercih edilir. Doğal tatlandırıcılar, diyabetik hastalar için yararlı maddelerdir. Bu derleme gıda sektöründe en çok kullanılan doğal ve yapay tatlandırıcıların sağlık üzerine etkilerinin gözden geçirilmesini amaçlamaktadır.There are two types of sweeteners used in the food industry: plant-based natural sweeteners and synthetic sweeteners. Natural sweetening agents are more preferred than synthetic sweeteners because they do not have any negative effect on health. Natural sweeteners are useful substitutes for diabetic patients. This review aims to review the health effects of the most common natural and artificial sweeteners in the food sector.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessDoğal TatlandırıcılarYapay TatlandırıcılarAspartamSakarinNatural SweetenersArtificial SweetenersAspartameSaccharinGıdalarda sıklıkla kullanılan doğal ve yapay tatlandırıcıların sağlık üzerine etkileriHealth effects of natural and artificial sweeteners frequently used in foodsReview Article783742