Pınarlı Falakacılar, ÇağlaBilginer Diler, Gamzegül2025-02-092025-02-0920242651-52022791-684710.61150/jhss.2024070105https://hdl.handle.net/11501/1680https://doi.org/10.61150/jhss.2024070105https://dergipark.org.tr/tr/pub/jhss/issue/84322/1391380Son yıllarda bağırsak mikrobiyotası ve gıda alerjileri arasındaki ilişki üzerine yapılan çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Diyet bileşenleri ve bu bileşenlerin bağırsak mikrobiyomu üzerine etkileri, gıda alerjilerinin birden fazla alanına doğrudan veya dolaylı olarak etki etmektedir. Bu derlemenin amacı gıda alerjilerinde bağırsak mikrobiyotasının etkisi ve diyetle alınan makro besin ögelerinin mikrobiyota ve gıda alerjileri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir.In recent years, there have been many studies on the relationship between gut microbiota and food allergies. Dietary components and their effects on the gut microbiome directly or indirectly impact multiple domains of food allergies. The aim of this review is to evaluate the effect of intestinal microbiota on food allergies and the effects of dietary macronutrients on microbiota and food allergies.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBağırsak MikrobiyotasıGıda AlerjisiMikrobiyotaGut MicrobiotaFood AllergyMicrobiotaBağırsak mikrobiyotası ve gıda alerjileri arasındaki ilişkiye makro besin ögelerinin etkisiThe effect of macronutrients on the relationship between intestinal microbiota and food allergiesReview Article831727