Yazar "Akdeniz, Bulut" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Toplu yemek üretimi yapan işletmelerin gıda güvenliği açısından Staphyloccoccus aureus yönünden araştırılması: İstanbul ili örneği(İstanbul Gedik Üniversitesi, 2021) Akdeniz, Bulut; Çoban Dinçsoy, Ayşen; Tarlak, FatihToplu yemek üretimi yapan işletmelerde gıdaya dayalı zehirlenmelerin çok yaygınlaşması günümüzde önemli bir konudur. Ayrıca tüketicilerin yanlış antibiyotik vb. gibi ilaçları kullanması zehirlenmelerde etkin olan bakterilerin insan vücudunda direnç göstermesine sebep olmaktadır. Bu bakterilerin arasında en çok karşılaşılan S. aureus en tehlikelilerindendir. Bu çalışmada gıdalardan, yüzeylerden ve alet / ekipmanlardan kaynaklı örneklerde S. aureus prevalansının belirlenmesi ve suşlarda stafilokokal varlığının tespiti amaçlanmıştır. Örneklem kapsamında İstanbul'da iyi üretim uygulamalarına sahip 5 restoran kaynaklı, tüketime hazır 55 adet gıda, 5 adet yüzey 45 adet ekipmanı içeren toplam 105 örnek temin edilmiştir. Çalışmamızda ısıl işlem görmemiş, yetersiz ısıl görmüş ve işlenmiş gıda ürünlerinde S. aureus varlığı %45, alet/ekipman ve yüzey örneklerinde %22 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, toplu yemek üretimi yapan işletmelerin gıda güvenliği yönetim sistemini etkin biçimde uygulanmasının S.aureus prevelansı üzerinde etkili olduğu değerlendirilmiştir.