Amasya il merkezindeki MEB'e bağlı endüstri meslek liselerindeki 12.sınıf öğrencileri ve meslek dersi öğretmenlerinin iş sağlığı ve güvenliği hakkında ön yeterlilikleri ve tutumlarının tespiti

Yükleniyor...
Küçük Resim

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Yayıncı

İstanbul Gedik Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bu araştırmada mesleki eğitim veren kurumlarda iş sağlığı güvenliği uygulamalarının, teknik öğretmenler ile öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Amasya ilindeki mesleki eğitim gören 12.sınıf öğrencileri ve meslek dersi öğretmenlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında ön yeterlilikleri ve tutumlarının tespiti çalışması, nicel bir çalışma olup tarama ve deneme modeli birlikte kullanılmıştır. Araştırmada üç adet ölçek, Amasya ilinde mesleki ve teknik eğitim kurumu olarak hizmet veren, Amasya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Suluova Şehit Erkan Ayas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 12'inci sınıf 263 öğrenciye, görev yapan 64 teknik öğretmene ve son sınıf öğrencilerinin beceri eğitimi aldığı 24 işletmeye uygulanmıştır. Tutum ölçekleri sonucuna göre araştırmaya katılan lise öğrencileri genel olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli olduklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan teknik öğretmenler genel olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda oldukça yeterli olduklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan işletmeler genel olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli olduklarını belirtmişlerdir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencilerinin beceri eğitimi aldıkları işletmelerin öğrencilerden öncelikli olarak bekledikleri yeterlilikler "temel elektronik devre uygulamaları yapabilme" ve "bilgisayar destekli teknik ve meslek resim uygulamaları yapabilme" olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırma sonucuna göre işlerin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak yapılması, daha kısa sürede ve daha güvenli bir şekilde tamamlandığını ortaya çıkarmıştır.
In this study, we aimed at to determine the implementation of occupational health and safety in vocational training institutions,and the competence students technical teachers about occupational health and information security. The 12th grade students studying vocational courses and Vocational courses teachers' detection of pre- qualification about occupational health and safety attitude is a quantitative study; and screening and experimental models are used together. In the research three scales were applied to 263 12th grade students and 64 technical teachers from Amasya Vocational and Technical High School, Turk Telekom Vocatoional and Technical High School and Suluova Şehit Erkan Ayas Vocational and Anatolian Technical High school and 24 ınstututions in which 12th grade students take skills training. According to attitude scales results; high school students participated to survey expressed that they were generally adequate on occupational health and safety. Technical teachers participated to survey expressed that they are quite adequate in occupational health and safety. Institutions participated to survey expressed that they are sufficient about occupational health and safety. The primarily qualifications expected by instutions in which 12th grade students of Vocational and Technical Anatolian High School take skills training are to make basic electronic circuit applications and ability to make computer aided technical and Professional image applications. According to survey's result, the realization of the work by obeying rules of occupational health and safety rules revealed that Works copleted in less time and more safely.

Sosyal Bilimler Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı

Anahtar Kelimeler

İş, Sağlık, Güvenlik, Farkındalık, Mesleki Eğitim, Business, Health, Safety, Awareness, Vocational Training

WoS Q Değeri