Uluslararası pazarlama açısından çokuluslu şirketler ve kurumsal sosyal sorumluluk olgusunun incelenmesi

Küçük Resim Yok

Çokuluslu şirketler, uluslararası işletme modellerinden sadece biri olarak 20. yüzyıl sonu ile birlikte hızla artış göstermiş küresel firmalardır. Bazı çokuluslu şirketlerin ticaret hacimlerine bakıldığında, pek çok ülkenin gayrisafi yurtiçi hâsılasından daha büyük tutarda olması, şirketlerin dünya ekonomisi açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Değişen dünya ile birlikte çokuluslu şirketler toplumun önemli bir parçası haline gelmiştir. Şirketlerin eylem ve kararları sadece hissedarlarını değil, diğer paydaş gruplarını da etkilemektedir. Hissedarların ve paydaşlarının gözünde başarılı ve iyi bir yerde olmak isteyen şirketler, kurumlarının da olumlu bir itibara sahip olmasını istemektedir. Bu nedenle çokuluslu şirketlerin varlıklarının devamı ve gelişimi için sosyal sorumluluk uygulamalarını benimsemeleri büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı çokuluslu şirketlerin paydaşlarından biri olan çalışanlara yönelik sosyal sorumluluk algısının çalışanlar üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışma 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çokuluslu şirketler kavramı, şirketlerin ülkeye giriş yolları incelenmiştir. İkinci bölümde çokuluslu şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri mercek altına alınmıştır. Üçüncü bölümde ise çokuluslu şirketlerin paydaşlarından biri olan çalışanlara yönelik sosyal sorumluluk algısının çalışanlar üzerindeki etkisinin ortaya konulması için anket uygulaması yapılmıştır.
Multinational corporations are global companies that have increased rapidly with the end of the 20th century as only one of the international business models. Concerning the volume of trade of some multinational corporations, being bigger than many countries' gross domestic product, show how important multinational corporations are in terms of world economy. Corporations have become an important part of society along with the changing World. The actions and decisions of corporations affect not only shareholders but also other stakeholder groups. The corportions, which want to be in a good and successful state in the eyes of shareholders and stakeholders, also want to have their establishments a positive reputation. That is why it is very important for multinational companies to adopt social responsibility practices for the progression and development of their assets. The aim of this study is to assert the impact on employees' perception of social responsibility towards employees, one of the stakeholders of multinational corporations. This study consists of 3 main sections. In the first part, the concept of multinational corporations, the ways in which companies enter the country are examined. In the second part, the corporate social responsibility activities of multinational corporations are analysed. In the third part, a questionnaire was applied to determine the effect of multinational corporations' social responsibility perceptions on employees.

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı, Uluslararası Ticaret Bilim Dalı

İşletme, Business Administration